چهار نوع اصلی فولاد چیست؟
فولاد کربنی
فولاد کربنی در برابر خوردگی آسیبپذیر است. فولاد کربنی حدود 90 درصد از کل تولید فولاد را تشکیل میدهد. عناصری که به ترکیبات فولاد کربنی اضافه میشوند عبارتند از:
• عناصری مانند اکسیژن، هیدورژون، نیتروژن که باید میزان آنها کمترین حد ممکن باشد، زیرا وجود بیش از اندازه آنها باعث از بین رفتن خواص فولاد میشود.
• عناصری مانند منگنز و سیلیسم که به صورت اتفاقی با فولاد ترکیب میشوند، اما ترکیب شدن آنها ضرورتی ندارد.
• عناصری مانند نیکل، کروم، آلومینیوم و… که وقتی با فولاد ترکیب میشوند، خاصیت ویژهایی به فولاد میدهند. این خاصیتهای ویژه شامل افزایش استحکام، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت جوش است.
فولاد آلیاژی (استیل)
فولاد آلیاژی مخلوطی از چندین فلز مختلف مانند نیکل، مس و آلومینیوم است. این نوع فولاد ارزانتر و در برابر خوردگی مقاومتر است و برای برخی از قطعات خودرو، خطوط لوله استیل، بدنه کشتیها و پروژههای مکانیکی مورد استفاده قرار میگیرند. با سایر عناصر مانند منگنز، سیلیکون، نیکل، کروم، مس و آلومینیوم ترکیب میشود تا بتواند خواص مشخصی که در فولاد کربنی وجود ندارد، به دست آورد.
فولاد ابزار
فولاد ابزار به سختی و مقاوم بودن در برابر حرارت و خراش معروف است. معمولاً برای ساخت ابزارهای فلزی مانند چکش استفاده میشوند. آنها از عناصری مانند کبالت، مولیبدن و تنگستن ساخته شدهاند. فولاد ابزار به شش گروه سخت کاری با آب، کار سرد، مقاوم به ضربه یا شوک، سرعت بالا، کار گرم و اهداف خاص انتخاب از این گروه به هزینه مؤثر، دمای کاری، سختی سطح مورد نیاز، استحکام، مقاومت به ضربه و تافنس موردنیاز بستگی دارد تقسیم میشود.
فولاد ضد زنگ (استنلس استیل)
فولادهای ضد زنگ شناخته شدهترین نوع از انواع استیل موجود در بازار هستند. این نوع استیل براق است و به طور کلی، حاوی 10 تا 20 درصد کروم است که عنصر اصلی آلیاژی آنهاست. به همین دلیل، فولاد در برابر خوردگی مقاومتر میشود و به راحتی به اشکال مختلف قالبگیری میشود. به دلیل انعطافپذیری و کیفیت، فولاد ضد زنگ را میتوان در تجهیزات جراحی، کاربردهای خانگی، ظروف نقره و حتی به عنوان روکش بیرونی ساختمانهای تجاری صنعتی استفاده کرد.
استیل در واقع نوعی از آلیاژ است که پایه آن را آهن تشکیل می دهد و کربن آن کمتر از 2% است که فولاد نیز نامیده می شود. استیل که مهم ترین خاصیت آن ضد زنگ بودن است از آلیاژهای آهن با حداقل 10.5٪ کروم ساخته شده است که در برابر اکسیداسیون مقاوم شده است. خواص مکانیکی و سختی و شکل پذیری آن به میزان و مقدار عناصر دیگری که در آن از جمله نیکل ، مولیبدن ، تیتانیوم و فلز مس بستگی دارد.
انواع آلیاژهای استیل چیست؟
آلیاژهای استیل بگیر
اولین نوع از آلیاژ استیل، آلیاژ استیل بگیر است. برای آشنایی بیشتر شما با این آلیاژ، سه مورد از آن را به شما معرفی میکنیم. این سه مورد عبارتند از:
الف) آلیاژ استیل ۴۱۰
این نوع فولاد به دلیل خاصیت مغناطیسی به استیل بگیر مشهور است. مقدار کروم در این فولادها بیشتر از نوع نگیر و مقدار نیکل آن کمتر از آنهاست. این سری از استیل ارزانتر از خانواده نگیر هستند. همچنین ورق استیل ۴۱۰ بین استیلهای بگیر کمترین قیمت را دارد.
ب) آلیاژ استیل ۴۲۰
این فولاد به دلیل پایداری فاز مارتنزیت دارای سختی و مقاومت بالایی میباشد. به همین دلیل از این فولاد برای ساخت قیچی، چاقو و… استفاده میشود..
ج) آلیاژ استیل ۴۳۰
آلیاژ استیل 430 گرانترین نوع آلیاژهای استیل بگیر در بازار است. دلیل این امر، این است که از قابلیت عملیات حرارتی خوبی برخوردار است و مناسب به کارگیری در صنایع مختلف مانند تولید بدنه لوازم خانگی است.
آلیاژهای استیل نگیر-2
نوع دوم آلیاژهای استیل، استیل نگیر است. برای این آلیاژ، چند مورد را معرفی میکنیم که عبارتند از::
الف) آلیاژ استیل ۳۰۴
این نوع استیل در بازار با نام استیل نگیر یا استیل ۱۸-۸ (۱۸ درصد کروم و ۸ درصد نیکل) هم شناخته میشود. به سبب وجود کربن کم در آن، آلیاژ استیل 304 برای جوشکاری مناسب است. در دسته آلیاژهای استیل نگیر، این نوع آلیاژ ارزانترین میباشد.
ب) آلیاژ استیل ۳۱۶
یکی دیگر از آلیاژهای استیل نگیر، آلیاژ استیل 316 است. مانند آلیاژ استیل 304 این ورق هم کربن کمی دارد و هم برای جوشکاری مناسب تلقی میشود. کاربرد این آلیاژ در صنایع پمپ سازی و شیرآلات صنعتی میباشد.
آلیاژهای استیل نسوز
آخرین و سومین نوع از آلیاژهای استیل ضد زنگ، استیل نسوز است که به دو مورد آن در ادامه میپردازیم. این دو مورد عبارتند از
الف) آلیاژ استیل ۳۰۹
این آلیاژها به دلیل مقاوم بودن در برابر اکسیداسیون در دمای بالا؛ به استیل نسوز معروف هستند. مقاومت استیل نسوز در مقابل اکسیداسیون تا دمای 1000 درجه سانتیگراد میرسد. این دسته گرانتر از دو دسته قبلی است. همچنین استیل ۳۰۹ ارزانتر از ورق نسوز ۳۱۰ است
ب) آلیاژ استیل ۳۱۰ مقدار نیکل و کروم این استیل بیشتر از استیل 309 میباشد. به همین دلیل مقاومت حرارتی آن تا 1100 درجه سانتیگراد افزایش یافته است. همچنین این ورق در نوع کربن هم تولید میشود که قابلیت جوشکاری به آن اضافه میگردد