راهنمای ریخته‌گری مس

مس و آلیاژهای آن

مس معمولاً به شکل معدنی یافت می‌شود.کانی هایی مثل آزوریت، مالاکیت, برنیت و کوپریت که سنگ معدن مس پس از استخراج از معدن مس و خرد شدن وارد مرحله تغلیظ مس می‌گردد.

از ترکیب مس با فلزات دیگرمانند(نیکل,آلومینیوم,آهن,روی,قلع,سرب,منگنزو…) چند نوع آلیاژ ایجاد می‌شود. آلیاژهای مس به دو دسته آلیاژهای کارپذیر(نوردی)وریختگی تقسیم می گردند. هر دسته از این آلیاژها نیزبر حسب شرایط ترکیبی وعناصر آلیاژی می توانند عملیات حرارتی پذیر یا عملیات حرارتی ناپذیر باشند. مهمترین خواص آلیاژهای مس که سبب استفاده از آنها می‌شود قابلیت‌ ماشین‌کاری‌، آبکاری‌ و صیقلی‌ و براقی‌ خوب‌، قابلیت‌ ریخته‌گری‌، شکل‌پذیری‌، مقاومت‌ خوب‌ به‌ خوردگی‌ و سایش‌ است که به دلیل همین خواص‌ مکانیکی‌ و فیزیکی‌ خوب‌، این آلیاژها کاربردهای‌ متنوعی‌ درصنایع‌ مختلف‌ دارند.

چند نوع از آلیاژهای پایه مس

1- آلومینیوم برنز: آلیاژهای مس و آلومینیوم و آهن هستند. مقدار آلومینیوم بیشتر بین8 تا ۱۱ درصد است.گاهی اوقات نیکل و منگنزهم اضافه میشود.

 آنها از استحکام و مقاومت به خوردگی بالاتری نسبت به برنزهای دیگر به خصوص در محیط دریایی برخوردار بوده و نسبت به ترکیبات گوگرد دار واکنش پذیری کمتری دارند و در صنایع پمپ سازی و شیرآلات صنعتی کاربرد بیشتری دارند.

2- برنز های قلع دار(فسفر برنز): یکی از آلیاژهای مس میباشد با درصد قلع (5تا 12 درصد),عنصر قلع خواص مقاومت به خوردگی را افزایش میدهد و فسفر باعث کاهش ویسکوزیته مذاب برای ریخته‌گری آسان و بهتر میشود.

3-برنج ها: برنجها آلیاژهای مس وروی می باشند که براساس تغییرات ترکیبی ورنگ ظاهری به برنج زرد وبرنج قرمز وبرنج سرب،برنج سیلیسیم،برنج قلع،برنج های نیکلی(ورشو)تقسیم می شوند کاربرد این آلیاژ درصنایع پمپ سازی و ماشین سازی و لوازم تزئینی میباشد.

4-برنزهای سرب دار: این آلیاژ از ترکیب مس,سرب (5 تا 25درصد) و قلع (5تا 8 درصد)میباشد و کاربرد این آلیاژ درساخت  انواع بوش های یاتاقان میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *